Naar content

Beroepsprofielen bij Maris Statenkwartier

Vanaf het derde jaar volg je een beroepsprofiel. Dat is het vakkenpakket wat je volgt. Je krijgt standaard vakken, en een profieldeel. In de bovenbouw krijg je daar ongeveer 10 uur per week voor.

Bij vmbo-gl kies je uit dezelfde beroepsprofielen als vmbo basis en vmbo-kader. Je doet in een algemeen vak meer examen. Het niveau van vmbo-gl is gelijk aan vmbo-tl, maar dan meer beroepsgericht.

Soorten vakken

Je hebt altijd vijf verplichte vakken. Dat zijn Nederlands, Engels, maatschappijleer, kunstvakken en gym (lichamelijke opvoeding). Deze vakken heeft elk profiel. Je krijgt ook loopbaanoriëntatie bij elk profiel.

Profielvakken

Bij ieder beroepsprofiel horen verschillende praktijkvakken. Daarnaast krijg je natuur- en scheikunde (NASK) als je ‘media, vormgeving & ICT’ of ‘bouwen, wonen & interieur’ volgt. Als je ‘management & hospitality’ volgt, dan krijg je biologie.  Verder zijn de vakken tussen de profielen hetzelfde.

Beroepsprofiel: Management & hospitality

Naast de 5 verplichte vakken heb je verplicht biologie als profielvak. Je kiest een tweede profielvak uit aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer en wiskunde. Je leert bijvoorbeeld over EHBO, een gezonde leefstijl, omgaan met mensen en organiseren.

Dit profiel bereidt je voor op een opleiding in de sector zorg & welzijn. Daarbij kun je denken aan verpleging, horeca, hotelmanagement of pedagogisch werk.

Beroepsprofiel: Media, vormgeving en ICT

Naast de 5 verplichte vakken heb je verplicht wiskunde en nask 1 (natuur- en scheikunde) als profielvak. Je leert bijvoorbeeld over films maken, logo’s en posters ontwerpen en hoe een goede app of website in elkaar zit.

Dit profiel bereidt je voor op een opleiding in de sector media en ICT. Daarbij kun je denken aan programmeren, logo’s ontwerpen, apps ontwerpen of filmen.

Beroepsprofiel: Bouwen, wonen en interieur

Naast de 5 verplichte vakken heb je verplicht wiskunde en nask 1 (natuur- en scheikunde) als profielvak. Je leert bijvoorbeeld hoe je een kozijn moet stellen, hoe je een rolsteiger opbouwt en hoe je met stoffering werkt.

Dit profiel bereidt je voor op een opleiding in de sector bouw. Daarbij kun je denken aan meubels maken, interieurontwerp, metselen of houtbewerking.

Veelgestelde vragen

Met wie zit ik in de klas in de bovenbouw?

In de onderbouw heb je een vaste klas. Je zit dus altijd met dezelfde mensen in de klas, behalve tijdens de skills lessen. Dan worden alle klassen gemixt. In de bovenbouw heb je de meeste vakken nog steeds met je vaste klas. Soms zitten verschillende beroepsvakken bij elkaar, dan volg je de praktijkvakken met de klasgenoten die dezelfde richting hebben gekozen

Bij vmbo-gl kies je ook een van de bovenstaande beroepsprofielen. Je volgt daarnaast ook de theorievakken economie en geschiedenis.