Maris College

Wij verbinden ons aan jouw toekomst

Tweetalig onderwijs

Wat is tweetalig onderwijs?

Tweetalig onderwijs (tto) houdt in dat een leerling bij minimaal de helft van de vakken les in het Engels krijgt. Dus bij wiskunde of geschiedenis wordt een Engelstalige methode gebruikt en de docent spreekt tijdens de les alleen Engels. Verder wordt er van de leerlingen verwacht dat ze ook in de les onderling Engels spreken. Tweetalig onderwijs wil leerlingen goed voorbereiden op een steeds internationaler wordende samenleving. Daarvoor is talenkennis onmisbaar, maar ook kennis van Europa en ervaring met landen om ons heen.

Tweetalig onderwijs heeft dus twee belangrijke doelen:

  • het bevorderen van een goede Engelse taalvaardigheid;
  • het meegeven van een Europees en internationaal perspectief.

De taal wordt zo ingebed in een brede, internationaal georiënteerde context.

De T-MAVO klas doet in het vierde jaar, net als alle andere leerlingen, het regulier Nederlands eindexamen. De school moet dus voldoen aan de reguliere eisen van de Nederlandse overheid. De T-MAVO leerlingen doen echter óók de Anglia examens.

Anglia Examens

Anglia Examination Syndicate is een organisatie in Engeland, die al 15 jaar wereldwijd examens aanbiedt. Anglia biedt leerlingen de mogelijkheid op tien niveaus een internationaal erkend Engels certificaat te behalen. Alle Anglia niveaus zijn gekoppeld aan het ERK (Europees Referentie Kader). Kijk voor meer informatie op: www.anglia.nl

Buitenlandse reizen

Klas 1 T-MAVO bezoekt in het eerste jaar het mooie Engelse plaatsje Canterbury. Met een boeiend Engels programma bezoeken zij de St Augustine’s Abbey, de kathedraal, Howletts Wild Animal Park en verschillende musea. Ook doen zij op eigen gelegenheid een speurtocht met diverse opdrachten en een boottocht door Canterbury.

In de tweede klas gaan de leerlingen naar Liverpool voor een studentenuitwisseling met The Kingsway Academy. Zij gaan, samen met de Engelse studenten, een programma volgen dat geheel in het teken staat van cultuur, taal, sport en samenwerken. Ook volgen onze leerlingen lessen op de Academy.

In klas 3 gaan de leerlingen naar het Italiaanse Perugia voor een uitwisseling met leerlingen van de school Liceo Gaelezzo Alesi.

Daarnaast vinden er in het schooljaar excursies naar internationale instellingen plaats.

Projectweken en themaweken

Naast het reguliere rooster, vinden er projectweken en themaweken plaats als voorbereiding op de reizen of op een slotevenement.

EPAS lesprogramma

Maris Houtrust TTO doet ook mee aan het EPAS lesprogramma (EPAS staat voor European Parliament Ambassador School). Dit is speciaal ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. Het doel van het programma is om leerlingen meer inzicht te geven in hoe de Europese democratie werkt en om hun vaardigheden te ontwikkelen m.b.t. Europees burgerschap. Zij kunnen immers richting geven aan de toekomst van Europa.

Kosten tweetalig onderwijs

De kosten voor tweetalig onderwijs kunt u terugvinden in de schoolgids. Wanneer ouders de bijdrage voor TTO niet kunnen voldoen, kunnen zij contact opnemen met de locatiedirecteur voor een maatwerkoplossing.

Tweetalig mavo, denk je dat jij dat aankunt..?
mei 2024
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031