Naar content

Onze onderbouw

De onderbouw bestaat uit jaar 1 en 2. In die jaren heb je de tijd om te ontdekken wat jij interessant vindt. De onderbouw is dus nog heel breed, je krijgt veel verschillende vakken. Op die manier krijg je een goede basis. Én je krijgt een goed beeld van de onderwerpen die jij wel en niet leuk vindt. Zodat je een goede keuze kunt maken voor de bovenbouw.

De brugklas

Je kunt onze onderbouw op twee manieren starten. In de vmbo-tl/havo-klas, of op tweetalig vmbo-tl (tto). Als de brugklas erg makkelijk gaat, dan geven we je extra uitdaging. Je kunt de havo-kansklas doen als je goede cijfers haalt en de docenten het er mee eens zijn. Het gaat erom dat jij de beste plek vindt om te groeien. Ga je verder op vmbo-tl, en zit je daar het beste op je plek? Mooi zo, dan heb jij gevonden wat bij jou past.  

Tweetalig vmbo-tl (tto)

Bij het tweetalig onderwijs (tto) start je direct in een volledige vmbo-tl-klas. In de brugklas zijn alle vakken in het Engels, behalve Nederlands en Frans. Dat bijna alles in het Engels is, heeft geen invloed op de vakken die je krijgt. Je doet vmbo-tl, maar dan internationaler gericht.   

Vakken in de onderbouw

Je krijgt in de onderbouw veel verschillende vakken. Denk aan Nederlands, Engels, wiskunde, gym (lichamelijke opvoeding) en beeldende vorming. Deze vakken krijgt iedereen, op elke vmbo-tl. In de tweede klas krijg je er economie, Duits en natuur- en scheikunde (NASK) bij.  

Naast deze vakken, kun je ook het vak ‘life skills’ verwachten. Dit vak is gericht op praktische skills. Skills waar je de rest van je leven iets aan hebt. Denk aan goed samenwerken, creatief denken en problemen oplossen.

Lestabellen

havo of vmbo-tl?

Het is belangrijk dat jij jouw plek vindt. Wat heb jij nodig om te groeien? Is dat ruimte? Extra uitdaging? Of juist rust? Tijdens de brugklas kijken we of vmbo-tl of de havo-kansklas beter bij jou past. 

Gaat de brugklas makkelijk? Dan geven we je wat extra uitdaging. Gaat het goed, haal je hoge cijfers? Dan gaan de docenten overleggen. Als zij het er mee eens zijn, kun je de havo-kansklas doen. 

Tweetalig vmbo-tl (tto)

Bij tweetalig onderwijs (tto) start je direct in een vmbo-tl-klas. Je volgt dezelfde vakken als andere vmbo-tl-leerlingen, maar dan in het Engels. Je doet dus vmbo-tl, maar dan internationaler gericht. 

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen het 1e en 2e jaar?

In het 1e jaar moet je wennen aan de middelbare school. Als je gewend bent, dan gaan we je wat meer uitdagen. Bijvoorbeeld tijdens het vak ‘life skills’. Tijdens de brugklas gaat het dus vooral om ontdekken wat jij wil.

In de tweede klas kijken we meer naar jouw talenten. Aan het eind van de tweede klas kies jij een profiel. Daar helpen we je zoveel mogelijk bij. Door met jou te kijken waar je goed in bent. Hoe kun jij je in de bovenbouw het beste ontwikkelen? Daar kijken we naar in de tweede klas. 

De havo-kansklas krijgt dezelfde stof als havo. Je krijgt ook het vak ‘onderzoeken & ontwerpen’ in plaats van ‘skills’. We leren je om zelfstandig te werken en plannen. Ook zorgen we ervoor dat je straks het tempo op havo goed bij kunt houden.

Aan het einde van de onderbouw kiest vmbo-tl een beroepsprofiel. Dat is het vakkenpakket dat je gaat volgen in de bovenbouw. In de tweede klas gaan we samen met jou kijken welk profiel het beste past. Kijk op de pagina ‘beroepsprofielen’ voor meer informatie.

Na het eerste jaar vmbo-tl/havo-klas gaan we samen kijken wat voor jou de beste route is. Ga je verder op vmbo-tl, en zit je daar het beste op je plek? Of ga je de havo-kansklas doen? Als je de overstap wil maken naar de havo-kansklas, dan moet je minimaal een 7,5 staan voor alle theorie-vakken. Je mag geen tekorten (onvoldoendes) hebben. De docenten moeten ook positief zijn. Zij besluiten tijdens de eindvergadering of je naar de havo-kansklas kunt.

‘Ik vind Engels echt heel leuk, want de docent is echt grappig’

Leerling 1tl/h, Maris Houtrust
Groep 7 of 8? Lees meer over aanmelden.