Maris College

Wij verbinden ons aan jouw toekomst

Donderdag 26 januari begon de aftrap van Maris College Tours op Belgisch Park. Een reeks lezingen door kennisexperts voor leerlingen, buurtbewoners en ouders van het Maris College. Donderdagavond werd de Oekraïne-lezing gehouden. Belangrijk, omdat de Russische inval het nieuws het aankomende decennium zal beheersen. 

Oekraïne-lezing door Willem Post
Bijeengekomen in het Auditorium van het Maris College Belgisch Park begonnen de twee gastsprekers met hun duiding over de ontwikkelingen in de oorlog. Amerika-deskundige en media-commentator Willem Post ging in op de relatie Amerika-Oekraïne. Hij vertelde met name over de financiële en militaire steun van de VS aan Oekraïne. Maar ook over de ervaring die huidige president Joe Biden kent op het gebied van internationale betrekkingen. Tegelijkertijd wordt het spannend, zo gaf Post aan, wat de Amerikaanse verkiezingen gaan opleveren en wat dat zal betekenen voor de steun aan Oekraïne.

Carl Peersman
Naast Post was de tweede gastspreker, Carl Peersman. Peersman is hoofd van de Task Force Oekraïne in Nederland. In die rol geeft hij advies aan de Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Ten tijde van de Russische inval, zo’n jaar geleden, was Peersman werkzaam als consul-generaal in Sint-Petersburg. Waar Post inging op de relatie Amerika-Oekraïne, vertelde Peersman vanuit zijn persoonlijke ervaringen en het beleid Nederland-Oekraïne.

Een geslaagde avond met veel vragen
Na de sprekersronde kwamen er vele vragen uit het publiek. Vragen als:  ‘Welke persoon kan Poetin en Zelensky aan de onderhandelingstafel krijgen?’ ‘Hoe denkt de gemiddelde Rus over de oorlog?’ En: ‘Kan deze oorlog leiden tot een Derde Wereldoorlog?’ De sprekers namen de tijd om de vragen te beantwoorden. Al met al was het een geslaagde avond. Een goed begin van meerdere ‘colleges’ die gegeven gaan worden.

 

Foto: Peersman en Post (Foto: Owen O’Brien)  

Foto: Owen O'Brien
Comments are closed.