Hoe ziet wonen in de toekomst eruit? Wat maakt een stad duurzaam, klimaatbestendig en leefbaar? Van 10 januari t/m 5 februari kan iedereen in het Atrium Den Haag een unieke maquette bewonderen: De Stad van de Toekomst. Deze is ontworpen door leerlingen van het Maris College Bohemen in opdracht van de gemeente Den Haag. De expositie werd op donderdag 16 januari 2025 in het bijzijn van medewerkers gemeente Den Haag, directie en team van Maris College Bohemen officieel geopend.
Een blik op de toekomst
De Stad van de Toekomst is een innovatieve visie op hoe moderne steden kunnen inspelen op grote maatschappelijke uitdagingen. In het ontwerp staan thema’s als duurzaam wonen, slimme energieoplossingen en klimaatadaptatie centraal. Denk aan: groene daken en gevels die bijdragen aan een beter klimaat, slimme waterbeheeroplossingen voor extreme weeromstandigheden en energieopwekking met zonne- en windenergie.
Jonge makers, grote ideeën
De leerlingen van Maris Bohemen hebben met hun creativiteit en kennis een belangrijke bijdrage geleverd aan dit project. Ze gebruikten onder de bezielende leiding van het docententeam van het Praktijkgerichte Programma geavanceerde technieken, zoals 3D-printing, om hun ideeën tot leven te brengen. Dit project bood hen een unieke kans om bij te dragen aan een maatschappelijk doel en waardevolle inzichten te leveren vanuit een frisse, jonge generatie.
Quote leerling: “Ik voel me gewoon vereerd dat we hier met onze “Stad van de Toekomst” mogen staan!”
Maris College Bohemen
Maris College Bohemen onderscheidt zich van andere vmbo’s door middel van een praktijkgericht programma op de mavo, waarbij externe partners betrokken worden bij het onderwijsproces voor een duurzame meerwaarde in ons onderwijs. Dit project is een uitstekend voorbeeld van hoe deze samenwerking leidt tot innovatieve en waardevolle leerervaringen voor de leerlingen.
‘’Door samen te werken met de gemeente Den Haag, hebben onze leerlingen de kans gekregen om hun creativiteit te tonen, te leren over samenwerking en duurzaamheid en hiermee stappen gezet om vaardigheden en kennis te verwerven die nodig zijn om een positieve impact te maken in onze samenleving.’’ – N. de Jong, locatiedirecteur Maris College Bohemen