Maris College

Wij verbinden ons aan jouw toekomst

Succesvolle gastlezing ‘Amerikanisering van de Nederlandse politiek’

Woensdag 15 november kwamen geïnteresseerden bijeen in de Grote Zaal van het Maris College Belgisch Park. Daar spraken Tocqueville-kenner Mike Soyer en Kennedy-expert Willem Post over de ‘Amerikanisering van de Nederlandse politiek’.

Mike begon met zijn voordracht, waarin hij vertelde over wat volgens de 19e-eeuwse Franse denker, Alexis de Tocqueville, de voorwaarden zijn van een goede en vitale democratie. Vervolgens ging Mike in op de gevaarlijke trends voor de huidige democratie. Daarna nam Willem Post het woord. Als Kennedy expert ging Willem Post in op de uitstraling en het elan dat Kennedy in de politiek bracht. Het is precies zestig jaar geleden na de moord en ook vlak voor de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Ook ging Willem Post in op zijn nieuwe boek Democratie op drift. Waarin ook Post aangeeft dat een democratie niet vanzelfsprekend is en actief onderhouden dient worden. Waar Tocqueville pleitte voor actief burgerschap, sprak Kennedy: ‘vraag niet wat het land voor jou kan doen, maar stel jezelf de vraag wat jij voor het land kan betekenen.’

De avond sloot dan ook af met de oproep tot actieve deelname aan de democratie met al zijn facetten. Democratie is immers een groot goed. Al met al een zeer geslaagde avond.  

Comments are closed.
december 2023
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031