13 maart 2023
Rollenspel Maris Waldorf: Europese besluitvorming

Deze week hebben de leerlingen van Maris Waldorf geleerd hoe in de Europese Unie nieuwe wetten tot stand komen. De klas heeft een rollenspel gespeeld waarin elke leerling een eigen rol had in de Europese besluitvorming. Er waren voorzitters om de vergadering te leiden, vertegenwoordigers van de Europese Commissie en het Europees Parlement en ministers van verschillende EU-landen.

De grote vraag was of chocolade waar geen cacaoboter in zit verplicht in de hele EU onder de naam ‘chocolade’ verkocht moet worden. Het wetsvoorstel dat de Europese Commisie hierover had gedaan, werd in eerste instantie door de meeste landen weggestemd. Daarom moest er onderhandeld worden. Leerlingen die ministers uit verschillende landen speelden, zochten elkaar op om voorstellen te doen, bondgenoten te zoeken en anderen te overtuigen. Ook werd er door een aantal leerlingen een amendement voorgesteld bij de Europese Commissie. Konden ‘chocolade’-soorten met andere vetten dan cacaoboter misschien een andere naam, andere verpakking of ander kleur keurmerk krijgen? Zo kan toch chocolade uit verschillende landen in het hele vrijhandelsgebied zonder gedoe verkocht worden.

Uiteindelijk werd het aangepaste wetsvoorstel mét aangepaste verpakking en keurmerk door een meerderheid van de ministers aangenomen én goedgekeurd door het Europees Parlement! Een hele prestatie van klas 1wE, die nu beter weet hoe Europese besluitvorming in zijn werk gaat.

Delen met

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Andere berichten