Maris College

Wij verbinden ons aan jouw toekomst

Technasium

Architecten van huizen of bruggen, technologen die het voedsel van de toekomst ontwikkelen, onderzoekers die speuren naar leven op Mars, en ga zo maar door: allemaal mensen met een technische achtergrond. Wekt dat jouw interesse? Lees hieronder dan meer over het Technasium.

Wat is het Technasium?

Het Technasium is een bètaopleiding die leerlingen op de havo en het vwo de mogelijkheid biedt om op actieve wijze kennis te maken met de vele kanten van techniek en technologie. Binnen het Technasium volgen de leerlingen het (examen)vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O).

In de O&O-les staan niet het leerboek en de docent centraal, maar werken de leerlingen in teamverband aan een actuele opdracht uit het bedrijfsleven. Ze krijgen de opdracht van een echte opdrachtgever, die ook bij de beoordeling betrokken is.

Het Technasium is geschikt voor leerlingen met een onderzoekende en creatieve instelling en is een opleiding die leerlingen de kans biedt in de praktijk te brengen wat ze leren. Samenwerken en doorzetten spelen hierbij een belangrijke rol.

Technasium op Maris Belgisch Park

Op Maris Belgisch Park volgen alle brugklasleerlingen het vak O&O, vanaf klas 2 is het een keuzevak. De leerlingen werken aan drie verschillende projecten per schooljaar. Hierbij voeren ze afwisselend onderzoeks- en ontwerpopdrachten uit. In de onderbouw (klas 1 t/m 3) maken de leerlingen kennis met alle zeven werelden van de techniek (zie onderstaande afbeelding).

In de bovenbouw kunnen de leerlingen kiezen om examen te doen in het vak O&O. Ze zoeken hun eigen opdrachtgevers en werken de opdrachten zelf uit. In het examenjaar werken de leerlingen het gehele jaar aan hun examenopdracht: de Meesterproef. Bij de begeleiding van de Meesterproef worden experts uit het hoger onderwijs betrokken om de leerlingen inhoudelijk te helpen met de opdracht. Als je eindexamen doet in het vak O&O ontvang je een Technasiumcertificaat bij je havo of vwo diploma.

Waarom het Technasium?

In het Technasiumonderwijs leer je op een systematische manier problemen oplossen. Bij alle opdrachten is een opdrachtgever uit het bedrijfsleven betrokken. Op deze manier maak je kennis met veel verschillende bedrijven en ontwikkel je een goed beeld van de beroepspraktijk en de daarbij behorende opleidingen.

Daarnaast werk je bij O&O niet alleen aan de opdrachten, maar tegelijkertijd ook aan je eigen ontwikkeling. Je ontwikkelt je op vakinhoudelijk gebied door onderzoek te doen, ontwerpen te maken en door aan de slag te gaan met technische vaardigheden. Daarnaast is er veel aandacht voor het proces: leren samenwerken, plannen, organiseren en presenteren zijn minstens zo belangrijk.

Opdrachtgever of expert worden voor het Technasium?

Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe opdrachtgevers! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Technasium via belgischpark@mariscollege.nl.
 
juni 2024
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930