23 februari 2022
Escaperoom “Knack den Code” een groot succes

Lian de Ruiter, docent Duits, heeft onze leerlingen van 3 vmbo op een leuke en interactieve manier uitgedaagd om aan de slag te gaan met de Duitse taal.

“In mijn lessen maak ik veel gebruik van actieve werk- en spelvormen. Leuk leren noem ik dat. Voor een geslaagde escape room moet het wel goed in elkaar zitten, maar zo simpel is dat niet met 25 kritische pubers waarbij het spel natuurlijk ook ‘hufterproof’ moet zijn.”

Een escape room opdracht met 10 stationnetjes

Voor een les van ongeveer 75 minuten waren er 10 opdrachten bedacht, waarbij de leerlingen tussen de 5-7 minuten nodig hadden om de opdracht uit te voeren.  Genoeg  tijd om te prikkelen maar ook nog te overzien voor de leerlingen. De stationnetjes bestonden uit 2 grammatica opdrachten, 3 leesopdrachten, 1 luisteropdracht, 1 woordenschatopdracht en 3 Landeskunde opdrachten.

Hoe zagen de opdrachten eruit? Er werd gebruik gemaakt van een QR code. Door deze te scannen kwamen de leerlingen bij het lied Haus am See op YouTube uit. Hierbij werden vragen gesteld. Een woordzoeker met de kleuren leidde naar een woord over kleuren (Lieblingsfarbe). En 3 kleine puzzels die gemaakt moesten worden, hadden op de achterkant vragen in het Duits over de Bundesländer. Bij de grammatica opdrachten moest er met behulp van het boek gezocht worden naar een 3e of 4e naamval. In een tekst ontbraken alle hoofdletters. Hoeveel moesten er zijn?

Bij elke opdracht kwam er een woord uit als antwoord. Bij die 10 woorden was er telkens 1 letter gemarkeerd. Die 10 letters samen vormden het woord: GRATULIERE. Maar dan nog waren de leerlingen er niet…

Een geslaagde les

Van het woord GRATULIERE moest gekeken worden naar de hoeveelste letter in het alfabet deze letters waren. Hiermee moest een rekensom worden uitgevoerd en daar kwamen dan 3 cijfers uit. Pas dan kon eindelijk de code van het slot worden ingevoerd. Na 70 minuten had het eerste groepje meteen de goede code te pakken. Dit leverde wat kleine hebbedingetjes op en het belangrijkste: een bon voor de kantine van Bohemen!

De leerlingen gingen er enthousiast in tweetallen mee aan de slag. Elk stationnetje had zijn eigen uitlegblad + opdrachtenvel, en al snel hadden de leerlingen door hoe het werkte. Om het ook nog eens officiëler te maken kreeg elk tweetal hun eigen antwoordvel, met Knack den Code logo, in een grote envelop. Het slot zat ook aan een mooi doosje met daarin de prijzen.

“Als docent had ik al weken reclame gemaakt voor Knack den Code, want ik was er oprecht enthousiast over. Al deze dingen samen, zorgden ervoor dat de escape room een succes was!”

Delen met

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Andere berichten